Om mig

OM MIG

Frustration och passion

Minnesbilden av den lille killen på skolgården som stod med huvudet mot väggen har etsat sig fast. Jag frågade pedagogerna om de hade sett det. De svarade att pojken valde att vara ensam. Strax efter slutade han på skolan. H hade Downs syndrom. Efter den händelsen lärde jag känna elva personer från 1,5 till 47 år med Downs syndrom och följde dem och deras familjer i vardagslivet med förskola, skola, jobb och fritid. Vi pratade om kärlek, drömmar och liv, men också om hur stelbent samhället ibland ter sig när det saknas kunskap och vilja. Det blev tre halvtimmesfilmer som visades på SVT 2012. Filmerna finns också på Svenska Downföreningens hemsida. Många av de ämnen jag gräver ner mig i har ofta börjat i en frustration eller i en känsla av vanmakt. Människor väljer mycket sällan ensamhet. Inkluderingens villkor är ibland svåra att greppa. Jag har också arbetat med beställningsfilm som exempelvis handlat om barn som anhöriga, barn i familjehem, barn med olika funktionsvariationer. Uppdragsgivarna har varit Rädda Barnen, NKA, Socialstyrelsen, Nordic Welfare Center och andra aktörer. Det görs så många bra saker i Sverige som är värda att belysa och lära sig av. Vad formar ens världsbild?

En av mina idoler var R. Hon blev en slags mormor eftersom jag inte hade någon. R var vild och norsk och hennes ögon glittrade som en fjällbäck på Hardangervidda. Hennes hus var alltid fullt av människor från jordens hörn. Med R gick jag i djupa skogar och åt kotletter som grillades över öppen eld. Till skogen hade hon alltid en hembakt limpa med sig och i limpan satt en skarp kniv. Hon skar tjocka skivor och mosade färska blåbär på dem. R var gift med A, en person med underfundig humor och ständigt en egenrullad cig i mungipan. Det ryktades om strumpbyxorna A bar under kostymen och om klänningar som ibland drogs på. Långt senare valde jag att under tre års tid följa en helt annan person med min filmkamera. Envist berättade vi Ann-Christine Ruuths historia som SVT till slut valde att visa. För mig går livet ofta i en slags cirkelrörelser där oberättade historier uppstår i nya former och människor. 


Att jag just nu arbetar med unga människor från hela världen kanske också är R:s förtjänst. I hennes hus fanns det alltid rum för sång, musik, mat och människor i alla färger och former. Det fanns skav, smärta, glädje och brokig kärlek. Naturen, människorna och den inkluderande enkelheten lindade in sig i mitt barnahjärta och formade mina föreställningar om hur livet kan gestaltas. 

Utbildning


 • Linjen för medieproduktion, Linnéuniversitetet
 • Journalistik med inriktning mänskliga rättigheter, LNU
 • Att skriva barnlitteratur, LNU, Astrid Lindgrens Näs
 • Fil. kand. litteraturvetenskap, Stockholms Universitet

Saker jag gör


 • Dokumentärfilmer och andra filmer
 • Böcker 
 • Radio
 • Bilder 
 • Tidningar och artiklar och andra texter
 • Leder och utvecklar projekt
 • Ibland modererar jag samtal eller är konferencier

Farlig är poesin

för välordnad glömska

tar gröna steg

outsägligt osynliga

kring ett dansande träd

trädet som aldrig glömmer


Elsa Grave, ur diktsamlingen Avfall från och till från 1974

En annan av mina idoler är Elsa Grave. Jag har skrivit både B- och C-uppsats om hennes författarskap. Den opposiotionella poesin och Mödrar som vargar heter uppsatserna. Modern lyrik och barnlitteratur är ämnen jag har fördjupat mig i vid sidan av journalistik, media och projektutveckling. 

SONGLINES


Jag är nationell samordnare för Songlines – ungdomsprojektet som uppmärksammades särskilt när Sting donerade sina polarprispengar till oss. Se gärna mer här:

KONTAKTA MIG

070-2864200


© Copyright. All Rights Reserved.