Exempel på vad jag gör

Vägen till Ann-Christine


2015 hade min timslånga dokumentär Vägen till Ann-Christine premiär på SVT. Den handlar om kyrkoherden och trebarnspappan Åkes kamp för att få vara sig själv. Det är en film om egna och andras rädslor och om att våga ta steg som som kommer att vara smärtsamma, eftersom de förändrar relationen till nära och kära. Trots detta känner Åke att det inte finns något val. Hon orkar inte längre bära på sin längtan efter att få vara kvinna, att få vara Ann-Christine.


Se trailer här:


https://vimeo.com/134696126


Dokumentären har använts i Svenska Institutets arbete med HBTQ-frågor i världen. Den har bland annat visats i Bukarest  och Amman.


2020 inspirerade Ann-Christines berättelse också till  feel-goodfilmen Min pappa Marianne med Rolf Lassgård i huvudrollen.

Se trailer här

Anne-Marie Körling ‏@Korlingsord

De här programmen får mig att tänka, fundera, gråta och tänka om människor...på det där vackra sättet.

Filmer

Välkommen till vår vardag


Under två år följde jag elva personer med Downs syndrom. Det blev tre halvtimmesdokumentärer.


Programmen gjordes med stöd från Allmänna arvsfonden, Reaktor Sydost och sändes på SVT 2012. Svenska Downföreningen har filmerna för fri distribution på sin hemsida. De finns också översatta till engelska.


Här har jag samlat några av SVT:s tittarreaktioner:


Jag läser till läkare och har läst allt som har med DS att göra men nu vet jag så mycket mer om hur människor med DS är, vilket jag aldrig kan läsa till i en bok! Tack, jag tror jag aldrig blivit så rörd av en dokumentär! Mvh Robin Walter 


Att du visar människorna bakom DS, att du visar det normala, det som gör oss till människor, och att det är bra! För det vill jag tacka dig!  Med vänlig hälsning, Ylva


Välkommen till vår vardag" bjöd på både skratt och tårar. Jag kände igen mig så mycket med de olika familjernas tankar och rutiner. Jag är även mer förberedd och upplyst om framtiden. En underbar film, väl arbetad, genomtänkt och fantastiskt filmad. Den har töjt ut mitt hjärta ytterligare ett snäpp för dessa fina människor. Tack! Hälsningar Paula Jungbjer, 18 år från Göteborg.


/.../tack så mycket för ett program som berör och värmer vår familj och vänner och som även hjälper andra att förstå att det som är speciellt och lite annorlunda inte är konstigt eller skrämmande utan kan vara helt fantastiskt! 

Varma hälsningar från Anneli och Henrik med George och Fred 


Tusen tack för detta underbara program, jag har skrattat och gråtit om vartannat, men det har bara varit glädjetårar. Äntligen har någon närmat sig människor med en utvecklingsstörning på ett osentimentalt, men inte okänsligt sätt. Vänliga hälsningar Liselott

Beställningsfilmer, exempel:


För Nationellt Kompetenscenter Anhöriga har jag gjort en rad filmer om barn som anhöriga. Se här:

http://www.anhoriga.se/nkaplay/barn-som-anhorig/barn-och-unga-berattar


Konferensdeltagare från The 2:nd International Young Carers Conference uttalar sig kort om rättigheter här:

https://www.anhoriga.se/nkaplay/the-2nd-international-young-carers-conference/unga-omsorgsgivare/unga-omsorgsgivare/


Växjö stift bad mig åka stiftet runt för att leta reda på bra integrationsprojekt som kyrkan var inblandad i.

15 filmer ligger här för den som är intresserad av att se hur kyrkan samverkar med idrott, kultur, kommun,

arbetsförmedling och andra aktörer i samhället.

https://internwww.svenskakyrkan.se/vaxjostift/filmer-om-integration


För Songlines har jag också gjort en rad filmer. Dem kan du se genom bokens QR-koder eller på Songlinesboken.se. 


Radio

Podd

Böcker

Meny i P1 

Matresan – reportageserie i sex delar för Meny i P1. I de här programmen står jag för hela produktionen vilket betyder att jag gör research, letar reda på intressanta personer, fotograferar, gör intervjuer, mixar, skriver recept och levererar färdiga reportage. 


Recepten ligger kvar, men SR har av upphovsrättsskäl plockat bort bild och ljud


P4 Kalmar

För den lokala radiokanalen har jag bland annat gjort serier om barn och unga med ADHD och autism, arbete och funktionsvariationer, ungdomar som valt den kriminella banan, unga väljare inför valet. Jag har också varit reporter och läst nyheter på P4.


Regnbågspodden


– i samarbete med Nykterhetens Bildningsverksamhet:Lyssna här!

Samtalsguide här!

Sånger för alla
Songlines2

Sånger för alla nya vänder sig till alla som är nybörjare med språket. Oavsett om man är ny på jorden eller ny i landet behöver man orden. Boken innehåller några av våra allra mest folkkära svenska sånger och ramsor.


Gratis arbetsmaterial på Nypon förlag!


Songlines – musik, möten, mening

är en inspirationsbok om ungdomar, musik, kultur och om inkluderingens villkor. Hur kan vi mötas över alla gränser genom samma intressen? Varför är det så svårt att arbeta med delaktighet och engagemang? Professionella, musikaliska mentorer och unga ledare och deltagare delar med sig av sina erfarenheter. Personliga berättelser och texter, varvas med lärdomar och enkla råd.


Jag är också utgiven med den rimmade sagan Drömbjörnen i antologin När Alice blev arg

på Lindskog förlag.