Exempel på vad jag gör

Vägen till Ann-Christine


2015 sändes min dokumentärfilm Vägen till Ann-Christine på SVT.

57 år gammal bestämde sig kyrkoherden och trebarnsföräldern Åke för att komma ut som den hon verkligen är. Under tre år följde jag hennes resa från Åke till Ann-Christine.


En film om längtan efter att få vara sig själv. Om sorg, glädje, hopp, förtvivlan och kärlek. Se trailer här:


https://vimeo.com/134696126


Dokumentären har använts av Svenska Institutet och i myndighetens arbete kring HBTQ-frågor i Bukarest, Amman och andra delar av världen. 2020 har Ann-Christines berättelse också blivit en feel-goodfilm med Rolf Lassgård i huvudrollen. Den filmen heter Min pappa Marianne och bygger på dottern Esthers bok Min pappa Ann-Christine. Det här ger en tydlig bild av att förändringsarbete är möjligt och viktigt i vårt samhälle. Vi tänker sällan på hur förändringar sker, men alla som bidrar till att lyfta frågor kring människors lika värde och belyser möjligheter inifrån, skapar på sikt skillnad.


Se trailer här

Anne-Marie Körling ‏@Korlingsord

De här programmen får mig att tänka, fundera, gråta och tänka om människor...på det där vackra sättet.

Filmer

produktkort framsida
produktkort baksida
Poster

Välkommen till vår vardag


Under två år följde jag elva personer med Downs syndrom. Det blev tre halvtimmesdokumentärer.


Programmen gjordes med stöd från Allmänna arvsfonden, Reaktor Sydost och sändes på SVT 2012. Svenska Downföreningen har filmerna för fri distribution på sin hemsida. De finns också översatta till engelska.


Här har jag samlat några av SVT:s tittarreaktioner:


Jag läser till läkare och har läst allt som har med DS att göra men nu vet jag så mycket mer om hur människor med DS är, vilket jag aldrig kan läsa till i en bok! Tack, jag tror jag aldrig blivit så rörd av en dokumentär! Mvh Robin Walter 


Att du visar människorna bakom DS, att du visar det normala, det som gör oss till människor, och att det är bra! För det vill jag tacka dig!  Med vänlig hälsning, Ylva


Välkommen till vår vardag" bjöd på både skratt och tårar. Jag kände igen mig så mycket med de olika familjernas tankar och rutiner. Jag är även mer förberedd och upplyst om framtiden. En underbar film, väl arbetad, genomtänkt och fantastiskt filmad. Den har töjt ut mitt hjärta ytterligare ett snäpp för dessa fina människor. Tack! Hälsningar Paula Jungbjer, 18 år från Göteborg.


/.../tack så mycket för ett program som berör och värmer vår familj och vänner och som även hjälper andra att förstå att det som är speciellt och lite annorlunda inte är konstigt eller skrämmande utan kan vara helt fantastiskt! 

Varma hälsningar från Anneli och Henrik med George och Fred 


Tusen tack för detta underbara program, jag har skrattat och gråtit om vartannat, men det har bara varit glädjetårar. Äntligen har någon närmat sig människor med en utvecklingsstörning på ett osentimentalt, men inte okänsligt sätt. Vänliga hälsningar Liselott









De beställningsfilmer jag gör handlar ofta om inkludering och

mänskliga rättigheter. Se några exempel här:



För Nationellt Kompetenscenter Anhöriga har jag gjort en rad filmer om barn som anhöriga. Se här:

http://www.anhoriga.se/nkaplay/barn-som-anhorig/barn-och-unga-berattar


Konferensdeltagare från The 2:nd International Young Carers Conference uttalar sig kort om rättigheter här:

https://www.anhoriga.se/nkaplay/the-2nd-international-young-carers-conference/unga-omsorgsgivare/unga-omsorgsgivare/


Växjö stift bad mig åka stiftet runt för att leta reda på bra integrationsprojekt som kyrkan var inblandad i.

15 filmer ligger här för den som är intresserad av att se hur kyrkan samverkar med idrott, kultur, kommun,

arbetsförmedling och andra aktörer i samhället.

https://internwww.svenskakyrkan.se/vaxjostift/filmer-om-integration


För Songlines har jag också gjort en rad filmer. Dem kan du se genom bokens QR-koder eller på Songlinesboken.se. 





Meny i P1 













Matresan – reportageserie i sex delar för Meny i P1. I de här programmen står jag för hela produktionen vilket betyder att jag gör research, letar reda på intressanta personer, fotograferar, gör intervjuer, mixar, skriver recept och levererar färdiga reportage. 


Recepten ligger kvar, men SR har av upphovsrättsskäl plockat bort bild och ljud


Regnbågspodden – i samarbete med Nykterhetens Bildningsverksamhet:


Lyssna här!


Samtalsguide här!


P4 Kalmar

För den lokala radiokanalen har jag gjort en serie om barn och unga med neuropsykiatriska diagnoser som ADHD, autism och OCD. På samma tema har jag producerat inslag om en inkluderande arbetsplats. En serie om unga väljare har jag också gjort och jag har besökt unga kriminella för att låta dem berätta hur de hade velat ändra på saker som gjorde att de kom in på fel banor. Sedvanligt reporterjobb och nyhetsläsning har jag också ägnat mig åt på kanalen. 


Radio

tyskland
lombardiet
venezuela
Libanon
indiskt

Böcker

Sånger för alla
Songlines2

Sånger för alla nya vänder sig till alla som är nybörjare med språket. Oavsett om man är ny på jorden eller ny i landet behöver man orden. Boken innehåller några av våra allra mest folkkära svenska sånger och ramsor.


Gratis arbetsmaterial på Nypon förlag!


Songlines – musik, möten, mening

är en inspirationsbok om ungdomar, musik, kultur och om inkluderingens villkor. Hur kan vi mötas över alla gränser genom samma intressen? Varför är det så svårt att arbeta med delaktighet och engagemang? Professionella, musikaliska mentorer och unga ledare och deltagare delar med sig av sina erfarenheter. Personliga berättelser och texter, varvas med lärdomar och enkla råd.


Jag är också utgiven med den rimmade sagan Drömbjörnen i antologin När Alice blev arg

på Lindskog förlag.