Vad jag gör

Filmer, bilder, texter, ljud, projektledning

Aktuellt just nu:


Regnbågspodden – i samarbete med Nykterhetens Bildningsverksamhet:


Lyssna här!


Samtalsguide här!


Del 1: Rättighetshistoria, tillhörighet, religion och HBTQI.


Johan Mauritzon är musiker, låtskrivare, grafisk designer och låg-och mellanstadielärare. Han hade bestämt sig för att inte berätta sin stora hemlighet för någon. Han var i tioårsåldern när han förstod att han gillade killar, men det skulle ta ytterligare 25 år innan han kom ut som homosexuell.


Del 2: Hur gestaltas HBTQI-personer i böcker, media, film?


Ann-Christine Ruuth kom ut som sig själv vid 57 års ålder. Innan dess levde hon som kyrkoherde Åke i Växjö. Hennes berättelse har också blivit en dokumentär, en bok och har inspirerat till feelgoodfilmen Min pappa Marianne med Rolf Lassgård i huvudrollen. Hur är det att berätta sin egen historia och hur är det att få den gestaltad av andra?


Del 3: Transsexualism, könsidentitet, anhöriga och skolan


Chester Plichta är i tjugoårsåldern. I det här avsnittet kommer han att berätta om sånt han hade velat veta om könsidentitetsutredningar för transpersoner. AnnBritt Eriksson arbetar som gymnasielärare på fordons- och transportprogrammet. När AnnBritt sökte nytt jobb bestämde hen sig för att berätta om sitt riktiga jag. Nu har AnnBritt fått pris för sina insatser kring normer och jämställdhet på den nya arbetsplatsen.


Del 4: Språk, litteratur, representation, familj, stad och land


Prisbelönta författaren Tove Folkesson och förläggare Alle Eriksson arbetar båda med orden som sina främsta redskap. Vi talar om ordens makt, representation och hur språket kan användas både för kamp, för att gestalta och för att berätta om sina och andras liv. Samtalet kretsar också kring familjebildning och stad och land. Hur är det att bo i ett litet samhälle när man är HBTQI-person eller regnbågsfamilj?


Del 5: Våld i nära relationer, minoritetsstress, handlingsplaner och betydelsen av Pride

 

Tillsammans med olika representanter från samhället diskuteras frågor som minoritetsstress, mikroaggressioner och våld i nära relationer. Vi pratar om statliga handlingsplaner och ideellas engagemang och hur förändring egentligen kan skapas. Är Pride bara ett jippo? Elias Foghagen är ung, har en funktionsvariation och är personligt engagerad i HBTQ-föreningar och andra sammanhang som fokuserar på inkluderingens villkor. Helen Nilsson från Länsstyrelsen i Kalmar är sakkunnig inom HBTQ på enheten för social hållbarhet. Pernilla jobbar ideellt inom Kvinnojouren och med våld i nära relationer. Representanter för Kalmarsund Pride, ungas psykiska hälsa/integration(Alexander Finstad), Svenska Kyrkan(Sofia Ekelund Fogelström) och RFSL Kalmar(Ida Curtsdotter Karhu) berättar om sina engagemang och varför de tycker att det är viktigt med Pride.